Schotse Hooglanden (2005)

Een 10-daagse auto rondreis door de Schotse Hooglanden. Een reis die ons brengt naar de plaatsen PitlochryBeauly, Oban en Edinburgh. Maar ook  langs vele hoogtepunten zoals; Cairngorm MountainsLoch Ness, Chanory Point, Fort George, Loch Lomond en Ben Nevis.


De overtocht van IJmuiden naar Newcastle

De overtocht van IJmuiden naar Newcastle

Vandaag is het dan eindelijk zover! Wij gaan een mooie rondreis maken door de Schotse Hooglanden. Maar voor het zover is laad ik de auto in en mopper dat we veel te veel spullen meenemen. Maar ja, in Schotland heb je nou eenmaal spullen zoals goede regenkleding, wandelstokken en een rugzak nodig.

Nadat de auto is ingepakt vertrekken we richting IJmuiden en weten we wat betreft de boot en overtocht inmiddels wat ons te wachten staat. En daarom vertrekken we later van huis dan de vorige keer. In IJmuiden aangekomen gaan we eerst traditioneel kibbeling eten in het visrestaurant te eten. Zo gezegd zo gedaan!

Eenmaal op de boot brengen we snel de spullen naar onze buitenhut. Vervolgens gaan we naar het buffetrestaurant. Het is wel wat vroeg om te eten, maar we willen straks nog lekker even over het dek lopen en genieten van het uitzicht en de frisse zeelucht. De lucht is donkergrijs en het waait flink: windkracht vier wordt gemeld. Weet men wel zeker dat dit windkracht vier is?


Jedburgh Abbey

Jedburgh Abbey

Zodra de boot is aangemeerd rijden we over de A68 door het prachtige Schotse landschap richting de A69 door naar Pitlochry (ofwel Baile Chloichridh in Schots-Gaelisch). Maar voordat het zover is gaan we eerst maar even ontbijten.

In de ontbijtzaal blijkt dat niet alleen ik maar ook andere medepassagiers flink last hebben van zeeziekte ('t was maar windkracht vier!). Het ontbijt valt mij absoluut zwaar en ik wens hardop dat de boot zo snel mogelijk de beschutte haven van Newcastle invaart. Omdat frisse lucht meestal helpt in dit soort situaties gaan we naar het achterdek. De zon schijnt en de frisse lucht zorgt dat mijn misselijkheid binnen enkele minuten verdwijnt!

Na een poosje rijden we het plaatje Jedburgh binnen om te lunchen. En meteen zie je de ruïne van de Jedburgh Abbey liggen. Gewoon weg  bij binnenkomst van het kleine stadje Jedburgh niet te missen. Jedburgh Abbey is een twaalfde- en vroeg dertiende eeuwse Augustijner abdij, gelegen in de Scottish Borders. Na de bezichtiging van de abdij gaan we voor de lunch naar Carters Restaurant, een goede mix tussen lokale (sport)pub en trendy restaurant.

De zon schijnt inmiddels flink en de thermometer in de auto geeft aan dat het ruim 28 graden is!! …wie zei nou dat het altijd regent in Schotland? 


Queens View

Queens View

Pitlochry en omgeving is een echte toeristische trekpleister. In het dorp zijn twee Whiskystokerijen (Edradour & Blair Atholl Distillery) en een waterkrachtcentrale. De laatste is voornamelijk bekend vanwege de 310 meter lange zalmladder. Daarnaast is er een aantal restaurantjes en veel winkeltjes waar het goed shoppen is.

Voordat we vandaag op pad gaan, halen we eerst iets tegen zeeziekte. De plaatselijke drogist raad ons Kwelly’s aan. Dan kunnen we echt op pad en we starten bij ‘Queen’s View’. Deze uitkijkplek hoog boven Loch Tummel heeft deze naam gekregen omdat Queen Victoria er een kreet van bewondering zou hebben geslaakt, toen ze de schoonheid van dit landschap te zien kreeg. En Eerlijk is eerlijk, wij kunnen ons er wel wat bij voorstellen met het spectaculaire uitzicht.

Rond het middaguur gaan we lunchen bij Blair Castle. In dit spierwitte kasteel, dat dateert uit de 13de eeuw, bevindt zich een bezoekerscentrum en een klein restaurant. Hier bestellen we twee overheerlijke sandwiches, een grote pot thee en twee groot uitgevallen chocolade-caramel cakejes. Het weer – redelijk zonnig en niet al te koud – laat toe dat we met een fleece vest aan op het terras gaan zitten. Ja, dit is nou écht vakantie!


Castle Menzies

Castle Menzies

Het doel van vandaag is met de auto de omgeving te verkennen. We rijden via de A827 richting Aberfeldy. In de buurt van Aberfeldy besluiten we langs de zuidzijde van Loch Rannoch naar Castle Menzies te gaan.

Bij de ingang van Castle Menzies vraagt Ankie aan de beheerder of ze even van de toilet gebruik mag maken. “Alleen het toilet?” vraagt de vriendelijke Schotse man. Ze beaamt dit. De Schot start een interessant verhaal over het kasteel en de boodschap is dat het kasteel zeker de moeite van een bezoek waard is en we hier beslist geen spijt van zullen krijgen. Terloops vertelt hij ons, met een grote glimlach op z’n gezicht, dat de toegangsprijs net zo hoog is als de prijs voor het toiletbezoek. We besluiten de toegangsprijs te betalen en bezoeken zowel het toilet als het kasteel. Het laatste is beslist de moeite waard!

Na de bezichtiging van Castle Menzies rijden we over de B846 naar de parkeerplaats Braes of Foss vlakbij Kinloch Rannoch. We parkeren de auto en maken ons klaar voor de beklimming van de Munro Schiehallion. Deze munro (1083m) is een van de meest bekende bergen in Schotland. Deze berg is door zijn regelmatige kegelvorm en geïsoleerde positie een bijzondere verschijning in het Schotse land. De top van de Schiehallion zullen wij echter nooit halen omdat we ons lunchpakket hebben vergeten en het is onverantwoord om zonder iets te eten én te drinken zo’n hoge berg te beklimmen.


Cairngorm Mountain rail

Cairngorm Mountain rail

Gisteren was onze laatste dag in Pitlochry en vandaag is een reisdag. We vertrekken via de A9 richting Beauly. De afgelopen dagen was het lekker zonnig en warm! Vandaag echter hebben we Schots hooglandenweer! De typische Schotse ingrediënten voor dit weer zijn allemaal aanwezig: regen… heel veel regen!!!

Onze eerste stop is rond lunchtijd bij het 'Reindeer House' dat gelegen is in The Gairngorm National Park. Terwijl we genieten van het prachtige uitzicht over Loch Morlich eten we een paar sandwiches met een kopje soep, een grote pot thee en alweer die overheerlijke chocolade-caramel cake. Tijdens de lunch bespreken we of we wel of niet naar het hoogste punt van het park, Cairngorm Mountain, moeten gaan.

Het weer nodigt niet echt daartoe uit, de lucht is grijs en de top van de berg is verscholen in de mist. De serveerster bemerkt onze twijfels en zegt dat de lucht ieder moment kan opklaren! Ja, ja dat zal! Toch gaan we met de kabelbaan (mountain rail) naar boven en als we daar aankomen breekt de lucht ineens open.

De volgende stop is Fort George. Fort George is een achttiende eeuws artilleriefort, gelegen in Ardersier, ruim zeventien kilometer ten noordoosten van Inverness. Het fort is indrukwekkend en groot en vanaf deze plek kun je prima dolfijnen 'spotten'. In de korte tijd dat wij er zijn zien we circa drie a vier dolfijnen in de verte. Zeer opmerkelijk hoor, dolfijnen in Schotland!


The Dog Falls

The Dog Falls

Het monster van Loch Ness! Zullen we Nessie - zoals het monster in de volksmond wordt genoemd - vandaag ontmoeten? Als we bij het Loch aankomen is er weinig dat duidt op de aanwezigheid van het monster. Ik maak enkele foto’s en vervolgens rijden we via de A82 naar Urquhart Castle. Hier merken we pas echt dat Nessie een echte toeristische trekpleister is. Een groot aantal auto’s en bussen wordt snel en vakkundig naar de daarvoor bestemde parkeervakken gedirigeerd en van daaruit verspreiden massa's toeristen zich over de kasteelruïne.

Na ons bezoek aan Nessie gaan we naar Glen Affric. Glen Afric, ook wel de mooiste vallei van Schotland genoemd, en het eeuwenoude Schotse dennenbos hier, zijn op hun kleurrijkst in het najaar, nu wij er zijn. Vanaf de parkeerplaats die ligt waar de single trackroad ophoudt zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Wij kiezen voor de tocht van een gemiddelde lengte van 5,5 kilometer langs een prachtige waterval genaamd The Dog Fall's.

Deze waterval is eigenlijk een kloof die dwars door het dennenbos loopt. Aan het einde van de wandeling maak ik bij waterval een kort filmpje van Ankie waarin zij de ‘kijker’ op hilarische wijze enige toeristische informatie verstrekt. Onderwijl word ik flink belaagd en gestoken door de vele aanwezige midgets.


Urqhart Castle

Urqhart Castle

Op weg naar Oban rijden we nogmaals langs Castle Urquhart omdat de foto’s van het kasteel, die ik eerder heb gemaakt, toch niet zo heel mooi zijn. En we komen er toch langs op weg naar Oban via de A82, A828 en de A85. We kiezen vandaag bewust voor de grote wegen omdat we in Oban nog even willen rondkijken en weten dat we onderweg vele bezienswaardigheden zullen tegenkomen en het dan toch niet kunnen laten ze te bijlen en dus keer op keer zullen stoppen.

Voor de lunch stoppen we bij Fort William. Hier pakken we de kabelbaan naar de hogere gelegen Nevis Range in het Aonach Mor skigebied. We eten op ongeveer 680m hoogte in een leuke berghut. Op de weg naar beneden kijken we geïnteresseerd hoe enkele stoere mannen op mountainbikes met een rotvaart naar beneden scheuren (Down Hill Biking). En als we vlak bij Oban rijden zien we Dunstaffnage Castle liggen.

Dunstaffnage Castle was de hoofdzetel van de clan MacDougall tot het begin van de veertiende eeuw. We bezichtigen het kasteel en lopen naar de restanten van de eens prachtige kapel. Daarna besluiten we in de tuin te genieten van het mooie zomerse en warme weer in Schotland. Een mooie gelegenheid om een beetje bruin(er) te worden.


Highlander Cow

Highlander Cow

Deze ochtend ontwaken we in ons hotel door het afgaan van het brandalarm. Vreemd omdat we geen brandlucht ruiken! Toch nemen we voor de zekerheid een kijkje op de gang. Al gauw wordt ons duidelijk dat het ‘menens’ is. In de pyjama en op blote voeten gaan we snel naar buiten. Bbrr, het is erg koud buiten door de dikke zeemist die vanuit de Sound of Mull over de kade rolt. Samen met een hoop andere hotelgasten staan we gelaten te wachten op de brandweer en als deze arriveert blijkt het vals alarm te zijn.

Onderweg naar Stirling komen we ze dan eindelijk tegen. Een hele wei vol met Highlanders, snel de auto aan de kant en een paar foto’s maken. Ankie kan maar moeilijk afscheid nemen van deze prachtige dieren, maar we moeten toch echt verder. Niet veel later bereiken we Stirling Castle.

Stirling Castle is een kasteel gebouwd op vulkanisch rotsgesteente en was vanaf de twaalfde eeuw de residentie van de Schotse koningen. Inmiddels weten we dat elke middelgrote of grote bezienswaardigheid in Schotland een restaurant heeft waar je prima kunt lunchen, zo ook Stirling Castle. We kiezen onze lunch uit – ik neem een heerlijke kom met chili con carne – en zoeken een plekje buiten op het dakterras. Vanaf hier hebben we uitzicht op het Wallace Monument dat 'tegenover' het kasteel ligt.


The Edinburgh Military Tattoo

The Edinburgh Military Tattoo

We zijn vandaag in Edinburgh voor een bezoek aan de The Royal Edinburgh Military Tattoo. Maar Edinburgh biedt zoveel meer dus gaan we op ons gemak de stad Edinburgh verkennen! Edinburgh is een bruisende stad en de mensen zijn buitengewoon aardig.

Via Edinburgh Castle lopen we over de The Royal Mile naar Holyrood Palace en weer terug naar ons beginpunt Princess Street. Het weer is prima en dat komt goed uit, omdat we vanavond naar The Royal Edinburgh Military Tattoo gaan.

De Royal Edinburgh Military Tattoo, die jaarlijks in de Schotse hoofdstad Edinburgh plaatsvindt, moet je tenminste één keer in je leven bezocht hebben. Tenminste als je iets hebt met pipebands. The Edinburgh Military Tattoo vult jaarlijks in augustus het voorplein, The Esplanade, van Edinburgh Castle met veel muziek, kleurrijke uniformen en indrukwekkende displays van dansgroepen en dit jaar een knallende demo van de Britse mariniers.

Nadat de Tattoo is afgelopen lopen we op ons gemak terug naar Princess Street waar we de bus naar ons hotel nemen. Het is voor mij een avond om nooit te vergeten. Overweldigend! Ook Ankie is onder de indruk en dat terwijl zij toch minder idolaat is van pipebands dan ik. Al met al een mooie afsluiting van alweer een heerlijke vakantie in Schotland

X